Web3.0 olarak da söylenen yeni dijitalleşme dalgasının içerisinde Blockchain konusuna başlayalım. Blockchain denince genellikle ilk aklına gelen kripto para konusuna da değinmeden olmaz. Bu kavramlar farklı iki kavramdır ama birbirlerine birleşik çalışırlar. İki insanın arasında güven çok önemlidir insan ilişkilerinde bunu sağlamak zordur tam olarak da Blockchain burada devreye giriyor. Akıllı sözleşmeleri ile Blockchain bunun güvenini veriyor. İnsanoğlu yıllardır bir malı alıp karşılığında para ile satması gibi yüzyıllardır bu değiş tokuş sürüyor, bu şekilde yaşam devam ediyor. Yeni çıkan kriptolarda bu sistemle sanal ortamda çalışıyorlar. Tam olarak da şöyle aslı yeni yüzyılın sistemi olan bilgisayarlar ve onların algoritmaları 0-1’den oluşur Blockchain’de dünyanın her bir yanında bağımsız çalışan makinaların kendi şifreleme yöntemleri ile veriyi kaydetmesidir. Blockchain ve kripto teknolojisi, işte bu ağa bağlı her makinenin diğerleri ile şifreli olarak konuşmalarını sağlıyordur aslında Tabii Blockchain bu makinelere konuşmanın ötesinde kendi aralarında anlık olarak “Evet, bu işlem olmuştur” şeklinde teyit vermelerini sağlayan bir “mutabakat mekanizması” da sunuyor. Bu çok önemli, çünkü daha önceden güveni sağlamak için bir aracıya (ya da otoriteye) ihtiyaç duyulurken, artık bu güven, makineler arası mutabakat sayesinde otomatik olarak sağlanıyor. Aklınızda şu soru belirebilir her şeyi bu makinalar yapacaksa insan ne işe yarayacak onlar aralarında şifrelemelerle konuşup her şeyi halledebilirler ama insanoğlu burada bir faktördür o olmadan herhangi bir işlem enter tuşuna basılmadan yapılamayacağı için olmaz ondan dolayı Blockchain insana ihtiyaç duyar ve insanların dijital kimliği oluşturur Blockchain.
Benim görüşümde Blockchain insanlığın sanal alemdeki bir kimliği oluşturmak için vardır mesela bir EFT yaparken işlem ücreti ödersin ama Blockchain’de de burada bir aracılık görevi görür.
Gelelim kripto paraya kripto varlıkları şöyle düşünebilirsiniz cebinizdeki dolar, türk lirası, pound, sterlin vb. Bu para birimlerin sanal ortamdaki dijital halidir.
Arkadaşlarınızla yediğiniz akşam yemeğini ısmarlarken, uzun zamandır göz koyduğunuz ayakkabıları alırken veya bir sonraki tatiliniz için uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaparken kullanabilirsiniz. Kripto para dijital olduğundan, dünyanın neresinde olursa olsunlar ailenize ve arkadaşlarınıza da gönderebilirsiniz.
Kripto paranın tek farkı benim gözümde bir kuruma kuruluşa bağlı olmamalarıdır. Çünkü baktığımızda bankalar bir kurumdur ve bir sisteme bağlıdır kripto para aksine evrenseldir.
Siz, arkadaşlarınız ve diğer binlerce kişi ücretsiz bir yazılım çalıştırarak kendi bankanız gibi hareket edebilirsiniz. Bilgisayarınız diğer kişilerin bilgisayarlarına bağlanır. Yani doğrudan iletişim kurarsınız. Aracıya gerek yoktur!
Kripto para kullanmak için bir web sitesine e-posta adresiniz ve şifreniz ile kaydolmanıza da gerek yoktur. Dakikalar içinde kripto para almak ve göndermek için akıllı telefonunuza çeşitli uygulamaları indirmeniz yeterlidir.
Kripto para kullanmalıyız çünkü hızlı ve kolay ödeme yöntemidir. Herhangi bir kâğıt imzalayıp hesap açmana gerek olmaz. Son olarak da herhangi bir bağlantı sorunu olmaz erişime kapatılamaz bir siber saldırı yani hack durumu olamaz.
Burak KILIÇ