7 Ocak Cumartesi günü Kultur University Blockchain Club stratejik partnerliği ile İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Türkiye’nin ilk geliştiricilere özel Web3 etkinliği olan Web3 Developer Summit 2023 etkinliğini hayata geçirdik. Devcon, dApp, Hukuk, Gaming, Marketing, Developer, NFT, Kariyer panellerinde bilgi sahibi olurken Solidity, Rust/Solana, White Paper workshopları ile kazanımlar edindik. Buluşma, blokchain üzerinde uygulama geliştiren kişi ve kuruluşlara deneyim ve kariyer fırsatları paylaşımı ana temasıyla 1000 kişilik bir oditoryumda gerçekleştirildi. Web3 dünyasına giriş yapmakta tereddüt ve eksiklik yaşayan geliştiriciler, tasarımcılar ve marketing uzmanları için bir kamp havasında tasarlandı. Ulusal ve uluslararası projelerle deneyim kazanmış panelistler, sektörü daha iyi tanıma ve anlama noktasında ziyaretçilere yeni kapılar açmış oldu.
Dev. Uygun Bodur’un konuşmasıyla etkinlik başladı. Dev. Uygun Bey etkinlikte gerçekleştirilecek panellerden bahsetti. Etkinliğin girişinde Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin eserlerini nft sergisi olarak hazırlamışlardı.
İlk panelde konuşmacılar Latif Vardar, Can Azizoğlu ve T.Can Ekmekçi idi. Blockchain ekosisteminin genel anlamda nasıl gerçekleştiğinden bahsedildi. Dünyada 200 milyon yazılımcıdan sadece 300 bin yazılımcı web3 dünyası ile ilgileniyor bundan kaynaklı olarak ; Web3’te geliştirici olmak isteyen bir yazılımcının kolay bir şekilde bunu başarabileceği bilgisi verilen panel, soru-cevap şeklinde gerçekleştirildi. Konuşmacılar ekosistem içerisinde neler yaptıklarını anlatarak biz dinleyenlere ışık oldular. Konuşmacılar, Blockchain üzerine uygulama geliştirmekte korkusuz olmamız gerektiğine dair ifadelerde bulunurken; Latif Bey de bizlere uygulamalar için tavsiyelerde bulundu. İlk panelden sonra Solidity Workshop ‘u gerçekleştirildi.
Gaming Paneli Türkiye’nin Web3 oyun sektöründeki yerine ve oyun dünyasına blockchain teknolojisiyle beraber gelen yeniliklere odaklandı. Parma Games’in de katkılarıyla konuşmacılar dinleyenlerin sorularını yanıtladılar. Kariyer Paneli ise Web3’nin nasıl kariyer olanakları sunduğunu Patika.dev ortaklığında ele aldı. Hukuk Paneli akıllı sözleşmelerin “Kod Kanundur” mottosundan yola çıkarak kodlara dair yasal düzenlemelere ve geliştiricilerin hukuki sorumluluklarına değinilen bir paneldi. ‘’Neden Blockchain?’’ sorusunu 9 ana maddede açıkladılar. Bu 9 madde ;
-Hızlı fona sahip olabilmesi
-Tohum ve Öncesi
-Topluluk
-Sadakat
-Pazarlama
-Merkeziyetsizlik
-Sahiplik
-Veri Güvenliği
-Yönetişim olarak sıralanabilir.
NFT Paneli ve DAO panellerinde sırasıyla NFT ve DAO teknolojileri masaya yatırılırken, Developer Paneli’nde yeni teknolojilerin yazılım geliştirme sürecine etkisi ele alındı.
Tasarım Fabrikası’nda gerçekleşen workshoplarda ise dört konu başlığı ön plana çıkıyor. “White Paper Nasıl Yazılır?” başlığı altında gerçekleşecek workshop’ta white paper yazma süreci uygulamalı olarak ele alınırken, “Solidity” başlıklı workshop’ta EVM tabanlı blockchainlerde yaygın olarak kullanılan Solidity diline değinildi. “Rust/Solana” workshop’unda Rust yazılım dilinin Solana’daki kullanımına odaklanıldı. Son olarak “ZK Rolluplar & Layer2” başlıklı workshop ise “geleceğin blockchain teknolojisi” olarak alınan zero knowledge kavramını ve Layer2 çözümleri masaya yatırıldı. Workshoplara katılmak istemeyen katılımcılar panellerin olduğu salonda ve de salon dışında birbirleri ile tanışıp, kendilerine yeni network ağları oluşturdular.
İstanbul Kültür Üniversitesi Blockchain Topluluğu